Araç Değer Kaybı


Araç değer kayıplarınızda profesyonel süreçlerinizi sorunsuz işletiyoruz. Evraklarınızı tamamlıyor, hesaplamanızı yapıyoruz.

1. Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, hasar gören aracın durumunu niteleyen bir kavramdır. Araç değer kaybı, hasar alarak onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. Kaza geçirip hasar gören araç, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır.

Ancak kaza nedeniyle boya işlemi gören bir araç parçasının tekrar bir kaza geçirmesi sonrası tekrar değer kaybı olmazken; hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir.

Örneğin kazadan önce eğer araç 50.000 TL’de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL’ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.

Bu durum aracın satılmasını zorlaştırır ve 2. El satış değerini düşürdüğü için maddi değer kaybı yaşatır. Araç değer kaybı tazminatı ile, araç sahiplerinin, kusurlu olmadıkları hasarlar ile ilgili, bu mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Sahibi olduğunuz aracınız herhangi bir trafik kazasına karışmışsa aracınızda meydana gelen maddi hasarlar sigorta poliçelerinden karşılanmaktadır.

Ancak sigorta şirketleri kaza sonucu doğan hasarların onarım giderlerini araç sahiplerine yahut yetkili servise ödemekte ancak aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.

Siz de uğradığınız trafik kazası sonucunda aracınızın değer kaybettiğini düşünüyorsanız “aracınızın değer kaybı tazminatını” karşı taraftan alma hakkınız bulunmaktadır. Bu tazminatın tutarı ise hasarın niteliği aracın yılı, kilometresi marka ve modeli kasko değerine göre değişik hesaplama kıstasları ile hesap edilmekte ve genellikle piyasadaki reel alım satım durumlarına uygunluk göstermektedir.


2. Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplamasında etkisi bulunan pek çok değişken vardır. Değişkenlerin bazıları araç, bazılarıysa araç kullanım şekliyle ilgilidir. Bu değişkenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir: Üretim yılı, Hasar geçmişi ve niteliği, Kilometresi, Marka ve model bilgisi, Trafiğe çıkış tarihi ve Pazar değeri bu hesaplamaya etki eden faktörlerden bazılarıdır.


3. Araç Değer Kaybı Nasıl Karşılanır?

Kazada kusuru bulunmayan sürücünün araç değer kaybını karşılayacak taraf kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında trafik sigortası devreye girecektir.

Aracınızdaki değeri karşılamak için ekspertiz raporu alarak değer kaybına neden olan kişiye dava açabilirsiniz. Araç değer kaybının tahsisi esnasında sigorta şirketinin sorun çıkarması durumunda araç değer kaybını gösteren ekspertiz raporu ile Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilirsiniz. Tahkim komisyonunda karar bilirkişiler tarafından 4 ay içerisinde verilmektedir.


4. Araç Değer Kaybı En Son Ne Zaman Alınabilir?

En geç kazadan sonraki 2 yıl içerisinde başvuru yapılıp süreç başlatılmalıdır.

7 / 24